Ablatieprocedure en de effectiviteit ervan bij hartproblemen

Ablatieprocedure en de effectiviteit ervan bij hartproblemen

Ablatieprocedure en de effectiviteit ervan bij hartproblemen

Hartablatie is een medische procedure die wordt gebruikt voor het corrigeren van abnormaal hartritme en hartritmegerelateerde ongewenste problemen (aritmieën). Het proces werkt door ernstige littekens of het vernietigen van weefsel (en) in het hart, verantwoordelijk voor het ondersteunen of activeren van een abnormaal hartritme. In sommige scenario’s voorkomt de procedure zelfs aritmie door abnormale elektrische signalen niet toe te staan het hart binnen te komen. Het heeft dus tekenen getoond van een behandeling bij veel verschillende hartgerelateerde problemen.

In sommige gevallen wordt de procedure uitgevoerd door middel van een openhartoperatie. In de meeste gevallen worden echter katheters gebruikt. Deze buisjes worden ingebracht via een slagader of ader in de lies en aan het hart geregen voor het leveren van energie in de vorm van extreme kou of hitte. Katheters maken de procedure minder invasief, naast het verkorten van de hersteltijden. Voordat we de effectiviteit van ablatie bij hartritmeproblemen bespreken, laten we eens kijken naar het antwoord op “wat is een ablatieprocedure?”.

Ablatie procedure
Wanneer je hart klopt, moeten de elektrische impulsen (die verantwoordelijk zijn voor samentrekking van het hart) een nauwkeurig pad volgen. Een enkele onderbreking in deze continue complexe impulsen kan leiden tot aritmie. De ablatieprocedure wordt gebruikt om deze ongewenste aandoening te behandelen en de afwijking in de hartslag te corrigeren.

Ablatie is niet de eerste behandeling die een persoon die lijdt aan abnormale hartslagen kan krijgen. De complexe medische procedure wordt toegepast op mensen die:

  • Een hoog risico gerelateerd aan aritmieën, waaronder plotselinge hartstilstand
  • Bepaalde soorten aritmieën, waaronder supraventriculaire tachycardie en Wolff-Parkinson-White-syndroom, die positief reageren op de ablatieprocedure
  • Lijden aan ernstige bijwerkingen als gevolg van medicatie voor de behandeling van aritmieën
  • Heb geprobeerd aritmie medicatie tevergeefs

Effectiviteit van ablatieprocedure bij hartproblemen
Onder de vele beschikbare medicijnen is de belangrijkste factor over elk van hen hun effectiviteit. Er zijn verschillende soorten onderzoek en onderzoekswerk geweest naar ablatieprocedures voor het gebruik ervan in medische behandelingen. Van alle toepassingen biedt ablatie een ongelooflijke medische prestatie bij hartproblemen. Verschillende soorten onderzoek presenteren ablatie als een succesvolle herstelbehandeling voor mensen die lijden aan atriumfibrilleren (AFib).

Volgens een recent onderzoek gepresenteerd op de 64e jaarlijkse wetenschappelijke sessie van het American College of Cardiology, ondergingen patiënten die leden aan ernstige gevallen van hartfalen en AFib behandelingen in twee groepen. De ene groep werd behandeld met katheterablatie, terwijl de andere groep met een hartritmeregulatiemedicijn werd behandeld. Degenen die met ablatie werden behandeld, vertoonden positieve resultaten van overlevende dood, hoefden niet in het ziekenhuis te worden opgenomen en hadden geen terugkerende gevallen van AFib.

In een recente studie vertoonde ongeveer 71 procent van de totale patiënten die werden behandeld met katheterablatie geen tekenen van AFib.

Hoe wordt de procedure uitgevoerd?
Er zijn twee methoden die worden gebruikt voor het gecompliceerde proces van ablatie:

  • Cryoablatie: Maakt gebruik van koude temperaturen
  • Radiofrequente ablatie: Gebruikt warmte-energie voor het elimineren van het problematische gebied

Het type dat is geselecteerd voor het uitvoeren van de procedure hangt af van het type abnormaal hartritme. Deze complexe hartritmecorrigerende operaties worden uitgevoerd onder toezicht van cardiologen met hulp van verpleegkundigen en technici om het risico tot een minimum te beperken. Een kalmerend middel wordt aan de patiënt gegeven om te ontspannen tijdens de complexe procedure.

De stappen die verband houden met het proces van een typische ablatieprocedure zijn:

  • De huid op de arm, nek of lies wordt ontsmet, gevolgd door het gevoelloos maken met behulp van een

verdoving.

  • De arts zal dan een kleine snee of incisie in de huid maken.
  • Met behulp van de snede wordt een katheter (een flexibel, klein buisje) ingebracht in een van de vele bloedvaten in het bijbehorende gebied.
  • Live röntgenbeelden worden door de arts gebruikt om de katheter voorzichtig in het hart te leiden.
  • Zodra de katheter of katheters op hun plaats zijn, zal de arts kleine elektroden in verschillende delen van het hart plaatsen.
  • De elektroden zijn verbonden met monitoren waarmee cardiologen het specifieke probleemveroorzakende gebied of de gebieden in het hart kunnen identificeren.
  • Bij het succesvol vinden van het problematische gebied of de problematische gebieden wordt elektrische of koude energie verzonden door middel van een van de katheterleidingen.
  • Het creëert een klein litteken dat resulteert in het elimineren van het hartritmeprobleem.
  • Typische symptomen ervaren tijdens de procedure
    Enkele van de meest voorkomende symptomen die worden gevoeld tijdens katheterablatie zijn:

    • Korte verbranding tijdens injectie van geneesmiddelen
    • Verbranding (wanneer elektrische energie wordt gebruikt)
    • Snellere/sterkere hartslag
    • Duizeligheid

    Katheterablatie is een vrij uitgebreide procedure. Het kan wel vier of misschien meer uren duren om te voltooien. Het hart wordt tijdens de hele procedure continu gecontroleerd en tijdens de procedure wordt een continue controle uitgevoerd door getrainde verpleegkundigen voor het controleren van eventuele abnormale symptomen.

    Disclaimer: The content provided on our blog site traverses numerous categories, offering readers valuable and practical information. Readers can use the editorial team’s research and data to gain more insights into their topics of interest. However, they are requested not to treat the articles as conclusive. The website team cannot be held responsible for differences in data or inaccuracies found across other platforms. Please also note that the site might also miss out on various schemes and offers available that the readers may find more beneficial than the ones we cover.

    Ask Your Questions

    Submit a Question You Would Like Us To Answer